Geschiedenis

Slechts enkele tientallen jaren geleden, in de Tweede Wereldoorlog, heeft Besliskunde het mogelijk gemaakt een aantal opmerkelijke dingen te bereiken. Het heeft ons in staat om planningsproblemen op te lossen, die onoplosbaar waren door de orde van grootte van mogelijke uitkomsten. Stap voor stap is het ons dagelijks leven ingeslopen als een onmisbaar stukje technologie.

Slag om EngelandBesliskunde, ook wel Operations Research genoemd, is als vakgebied afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Tijdens de Slag om Engeland, was de Britse regering op zoek naar een betere manier om Groot-Brittannië te verdedigen tegen de luchtaanvallen van de Luftwaffe. Ze riepen diverse wetenschappers van verscheidene disciplines bijeen om de effectiviteit van een nieuwe uitvinding, de radar, te proberen te verbeteren. Dankzij Operations Research kon de optimale locatie van de radar antennes gevonden worden. Dit creëerde een systeem voor vroegtijdige waarschuwingen, waardoor Groot-Brittannië in de Slag om Engeland een voorsprong had op de concurrentie.

George DantzigEen van de eerste optimalisatie technieken die ontwikkeld is binnen Operations Research is de simplexmethode. Het werd laat in de jaren ‘40 ontwikkeld door George Dantzig en speelt nog steeds een zeer centrale rol binnen Operations Research.

Operations Research toepassingen ontstaan ​​overal, in Finance & Accounting, Marketing, Inkoop, Productiemanagement, Logistiek, Personeelsmanagement, Overheid, Sport, etc, etc. Het is voor bedrijven uitgegroeid tot een doorslaggevende factor om te overleven of topspeler te worden in hun markt.

Voor meer informatie over de geschiedenis van de Operations Research, zie: The Optimisation Edge van Steve Sashihara

Created by esomnia